Als u besloten heeft dat u een rijbewijs wilt gaan halen, dan is het nog de vraag bij welke rijschool u dat wilt gaan doen. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden die uw keus zullen/kunnen beïnvloeden. U kunt gaan googlen op internet; prijs vergelijkingen doen; ervaringen van anderen aanhoren over een rijschool en zo meer andere manieren van oriënteren gebruiken voordat u een rijschool kiest.

Belangrijk is wel dat als u prijzen gaat vergelijken dat u dat wel doet aan de hand van dezelfde tijdsduur per les. Er zijn namelijk ook rijscholen die een lage prijs per les vermelden, maar dat dit geen vol uur is staat er dan niet bij. De klant gaat er vanuit dat het een heel uur is, omdat men het een lesuur noemt. Dus wees gewaarschuwd bij deze manier van vergelijken!

Verloop van het traject

Als u dan na al dit wikken en wegen tot de keus bent gekomen om bij ons te komen leren autorijden, dan zal het traject over het algemeen als volgt gaan:

  • U meldt zich aan via de inschrijfformulier op deze site (eventueel vooraf gegaan door telefonisch contact);
  • We nemen contact met u op over een eventuele pakketkeuze (wat trouwens geen verplichting is);
  • Uw eerste les wordt ingepland;
  • U kunt tegelijkertijd beginnen met theorie te leren, want hoe eerder u uw theorie beheerst hoe sneller u in de praktijklessen vorderingen zult zien;

Naar aanleiding van uw vorderingen wordt dan afgesproken wanneer u uw theorie-examen kunt gaan aanvragen,  uw eventuele tussentijdse toets kan dan ingepland worden en uiteindelijk uw praktijkexamen.

Tussentijdse toets

Bij een tussentijdse toets, moet u al beschikken over een voldoende theorieresultaat. U gaat met een CBR examinator een zogenaamd proefexamen afleggen, waarbij u beoordeeld wordt alsof het een examen zou zijn, zodat u ook alvast  meemaakt hoe de beoordeling is als dit een examen geweest zou zijn. U kunt dus de spanning van het echte examen al een beetje meemaken, zodat u beter voorbereid naar het echte examen komt. U kunt niet zakken of slagen, maar u kunt wel vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres tot het eerste examen.

De bijzondere manoeuvres:

Hellingproef; Recht achteruit rijden (+/- 20 mtr); Bocht achteruit rijden; Keren d.m.v steken op een niet te brede rijbaan; Keren d.m.v halve draai in grote ruimte; Parkeren haakse vak vooruit links/rechts van de weg; Parkeren haakse vak achteruit links/rechts van de weg; Fileparkeren vooruit en achteruit

U doet in principe de tussentijdse toets en de praktijkexamen afleggen in de auto waarin u de lessen gevolgd heeft. Bij eventuele pech aan het voertuig zullen wij voor vervanging moeten zorgen, dus dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat u in een andere lesauto terecht komt om toch het examen te laten plaats vinden.

De tussentijdse toets en de praktijkexamen tijden zijn 55 minuten, waarvan ongeveer 30-40 minuten is bestemd om deel te nemen aan het verkeer. Dit gebeurt gedeeltelijk in opdracht, dus op tijd hoort u links/rechts en bij geen gehoor is het rechtdoor rijden of de doorgaande weg volgen. Een tweede deel van het examen is het zelfstandig rijden naar een adres met behulp een navigatie. Dit mag ook een eigen telefoon zijn bijvoorbeeld met Google Maps of iets dergelijks. Navigatie is een hulpmiddel om ergens te komen en geen dwangmiddel, dus u moet wel zelf blijven opletten welke straat u wel/niet in mag rijden.

De manier van zelfstandig rijden is niet bedoeld om te zien of u heel goed bent in onthouden van routes, of hoe goed u de navigatie apparaat kunt bedienen,  maar om te zien of u uw aandacht goed kunt verdelen tussen de weg zoeken en de verkeersregels toe kunt blijven passen in de situaties waarin u terecht komt. Dus de eindbestemming halen is niet het hoofddoel, maar een middel om uw aandachtsverdeling te toetsen. Uw rij-instructeur oefent dit uiteraard allemaal met u tijdens de lessen. We willen uiteindelijk een zelfstandig, sociaal verantwoord en veilige chauffeur de weg op helpen die daarna nog jaren plezier heeft van het behaalde rijbewijs.

 

Wat onze leerlingen over ons zeggen

Christian

Hendrik Ido Ambacht

“Het is een rijschool waar je zeker bent, dat je goed geholpen wordt met het…

Sander

Hendrik Ido Ambacht

“Uitstekende ervaring. Alles wordt goed uitgelegd en je krijgt stapje voor stapje nieuwe dingen geleerd….

Manon

Dordrecht

“Heel fijn. Zij voelt haarfijn aan hoe je in de lessen zit. Streng genoeg om…